Nikula juristisuvun tarina

Nikulan juristisuvun juuret ovat Suomen länsirannikolla Pohjanmaalla. Nikulan suvun vahvoja arvoja ovat olleet vapaus, laillisuus ja oikeudenmukaisuus. 

Suomen ollessa Venäjän autonominen tasavalta (1809-1917) kruununvouti Matti Nikula toimi Venäjän Tsaarin virkamiehenä Kokkolassa. Tsaari myönsi Matti Nikulalle venäläisen ritarikunnan kunniamerkin ansiokkaasta työstä. Nikula tiedettiin reiluksi mieheksi, joka puolusti Suomen lakia ja piti venäläisten virkamiesten sortotoimia laittomina.  

Matti Nikulan poika Artturi Nikula (s. 1892) opiskeli lakia mutta lähti vuonna 1915 koulutukseen Preussin keisarin armeijaan, koska Suomella ei ollut omia sotavoimia. Artturi palasi Suomeen 1918, kun Suomi oli julistautunut itsenäiseksi joulukuussa 1917. Artturi oli maltillinen ja toimi Suomen virallisen armeijan palveluksessa. Hän toimi Suomen laillisen hallituksen alaisuudessa mm. puolustusvoimien kouluttajana Tuusulassa ja rajavartioston komentajana itärajalla Salmissa.

Matkalla Kokkolasta ulkomaille 1915 Artturi yöpyi Hannukselan maatilalla Laihialla. Hannukselan talon nuoremmasta tyttärestä Rauhasta tuli Artturin vaimo. Artturi totesi: ”Parabellum on Rauhaa varten”. Perhe asui Kokkolassa, Salmissa ja Laihialla. Muutto raja-alueelta pommitusten saattelemana jätti jäljet lapsiin. Artturi menehtyi vammoihinsa 1942 Suomen jatkosodassa (1941-1944). Hänet on haudattu Laihialle sankarihautaan ja hänen nimensä on kaiverrettu Kokkolan jääkäripaateen. 

Samoihin aikoihin Karjalassa Kirvussa (nykyisen rajan itäpuolella) maanviljelijä Esko Räikkönen perheineen eli maatilallaan. Esko Räikkönen oli syvästi uskovainen mies, joka kohteli kaikkia poikiaan ja tyttäriään samalla tavoin, jättäen jokaiselle yhtä suuren perintöosan. Räikkönen korosti työnteon tärkeyttä ja ilmoitti lapsilleen, että he eivät saa olla mukana poliittisessa toiminnassa.

Keskimmäinen tytär Helena meni avioon komean naapurinpojan Uuno Nousiaisen kanssa. He muuttivat Varkauteen, jossa Uuno työskenteli Ahlströmille. Heille syntyi tytär Raili. Raili koki myös pommitusten pelon, kun hän lähti isovanhempiensa kanssa evakkoon vietettyään kesälomaansa heidän luonaan Karjalassa.

Artturin pojat päätyivät lakimiesuralle. Osmo Nikula toimi asianajajana Kokkolassa. Martti Nikula toimi asianajajana Vaasassa ja oikeushistorian opettajana Tampereen Yliopistolla. Nuorin pojista, Immo Nikula (s. 1935), haaveili jalkapalloilijan ja jazz-pianistin työstä mutta lähti opiskelemaan lakia saatuaan veljiltään ilmaiset kirjat. 

Opiskeluaikanaan Helsingissä Immo tapasi tulevan vaimonsa Railin. Avioiduttuaan he saivat kaksi lasta: Anne ja Arto. Perhe asui Kokkolassa ja Laihialla.

Immo oppi asianajoa Asianajotoimisto Nikula & Nikulan osakkailta, veljeltään Osmolta ja sedältään Maurilta. Mauri Nikulalla oli suuri vaikutus Immon, joka oli menettänyt isänsä ollessaan vain 5 vuotias, elämään. Asianajotoimistosta hän siirtyi Vaasan lääninhallitukseen valiten virkamiesuran kuten isoisänsä ja isänsä.

Melko pian Immo jätti Vaasan lääninhallituksen, koska hän ei suostunut myötävaikuttamaan menettelyyn, jonka katsoi olevan keinottelua liikenneluvilla.

Perhe muutti Helsinkiin ja Immo aloitti työnsä Helsingin hovioikeudessa, minkä lisäksi hänellä oli lukuisia sivutehtäviä: ensin Asianajotoimisto Axel Planting, sittemmin Kati-Myynti Oy, useita välimiesoikeuksia. Hän osallistui ministeritason neuvotteluihin ja kävi liikematkoilla Kauko-Idässä 1980-luvulla. Sivutoimet jäivät, kun hän sai hovioikeudenlaamannin nimityksen. 

Immo korosti laillisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Kuvaavaa on, että eräs syytetty totesi hovioikeuden istunnossa: ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun joku kuuntelee minua.” Osastonjohtajana hän pyrki tehostamaan hovioikeuden toimintaa ja nopeuttamaan juttujen käsittelyä. Tässä laaja käytännön kokemus oli suureksi avuksi. 

Immo oli arvostettu sekä liike-elämässä että hovioikeudessa. Hän sai alaisiltaan ”HO:n paras laamanni” nalle-diplomin 1996, joka sai aina hänen kasvonsa hymyyn. Suomen Tasavallan Presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan komentaja -merkin 1997. Immo oli henkeen ja vereen juristi, joka hoiti päämiestensä asioita loma-aikoinaan ja eläkepäivilläänkin. Hän menehtyi 2013. 

Anne Nikula on juristi 4. polvessa. Nuorena Anne haaveili eläinlääkärin työstä. Hänen rakkautensa luontoa ja eläimiä kohtaan on edelleen vahva. Plantingin neuvotteluhuoneen seinällä ollut taulu, jossa Suomi-neito on Venäjän kaksipäisen kotkan hyökkäyksen kohde, jäi pienen tytön mieleen. Taulu kuvaa suomalaisten laillisuustaistelua sortoa vastaan.

Immo-isä korosti usein, kuinka tärkeää on osata ajatella laaja-alaisesti ja että juristin on ymmärrettävä käytännön liike-elämää voidakseen hoitaa talouselämään liittyviä oikeudellisia asioita. Kaupallinen koulutus tukee juristin tieto-taitoja. Anne valmistui Helsingin yliopistosta 1990 ja auskultoi Lohtajan tuomiokunnassa, jossa myös hänen isänsä ja setänsä olivat auskultoineet. Vaasan hovioikeus myönsi hänelle varatuomarin arvonimen joulukuussa 1991. 

1990-luvun syvä talouslama Suomessa vaikutti myös Annen uraan. Opiskeluaikanaan pankissa työskennellyt Anne toimi pk-sektorilla ja hoiti oikeudenkäyntejä Pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla.

Annen mentoreina ovat toimineet isä Immo Nikula, KHT-tilintarkastaja Ossi Havusela, sekä setä, asianajaja Osmo Nikula.

Kansainvälisenä Anne perehtyi mm. Euroopan Ihmisoikeussopimukseen, joka tuli Suomea sitovaksi 1990.

Anne siirtyi 1998 verohallintoon oppiakseen verotuksen syvällisesti ja edistääkseen laillista virkamies- ja yritystoimintaa. Verohallinnossa hän kiinnitti huomiota hallinnon päätösten laatuun ja kansainväliseen yhteistyön kehittämiseen. Verohallinnon tuella Anne teki kaksi pitkää opintomatkaa Englannin verohallintoon 1999 ja Ranskan verohallintoon 2001.

Isältään Anne oppi ihailemaan Englannin oikeuslaitosta, jonka tuomarikunnalla oli asianajokokemusta, mitä suomalaisilla tuomareilla ei yleensä ole. Vuosina 1999 – 2011 hän kävi useammalla Lontoon King’s College’n ja European Law Society’n järjestämällä EU-oikeuden kurssilla sekä Englannin oikeutta koskevilla kursseilla, joihin hän  osallistui Honorable Society of the Inner Temple’n oppilaana. 

Youth For Understanding vaihto-oppilasvuosi USA:ssa 1979-1980 avasi nuoren ihmisen katsomusta. North Penn High School, Lansdale, Pennsylvania, oli tasokas koulu erilaisine kursseineen ja aktiviteetteineen. Robert Kagler Sr (lääketehdas Merck’n johtaja) perheineen avasi kotinsa Annelle. Vaihto-oppilasaikana saadut ”Liberty” aiheiset paperipaino ja seinätaulu ovat esillä Annen työhuoneessa. Amerikkalainen elämäntapa tuli osaksi Nikulan perheen arkea Annen palattua Suomeen. Tuota ajattelumaailmaa tukivat hänen vanhempansa, jotka molemmat korostivat kielitaidon ja koulutuksen sekä vapauden ja oikeudenmukaisuuden merkitystä. 

Ehkä merkityksellisin asia, joka on vaikuttanut Annen uraan, on ollut Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen käsittelemä sananvapautta koskeva tapaus (Anne Nikula v. Suomi, tuomio 2002), joka prosessi kesti lähes 10 vuotta. Joulukuussa 2000 Anne lensi Lontooseen tapaamaan Mariann Meier-Wang’ia, nykyisin New Yorkissa työskentelevää asianajajaa, jonka ansiosta lukuisat asianajajat ja oikeustieteen professorit ympäri maailmaa osallistuivat prosessiin amicus curiae -roolissa.  

Anne Nikulan lehtikirjoituksista huokuu pyrkimys laillisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen tilannetta ja Suomeen ihmisoikeusvalituksia koskeva kirjoitus on julkaistu Perussuomalaiset -lehdessä ja Kokoomuksen Nykypäivä  -lehdessä vuonna 2004.

Työskenneltyään verohallinnossa yli 10 vuotta Anne siirtyi OP Pankkiin, koska hän ei voinut hyväksyä hallinnollista harkintavallan käyttöä. Anne työskenteli OP Pankissa 2011-2018 hoitaen varallisuusoikeudellisia lakiasioita ja veroasioita. Nikula Legal Oy (perustettu 1992) aktivoitiin 20 vuoden tauon jälkeen marraskuussa 2018. Ensimmäiset asiakkaat tulivat OP Pankista. 

Olemme Sinua varten

Kiireellisessä tapauksessa soita numeroon +358 50 341 6562.

Muussa tapauksessa ota yhteyttä.

Korkean tietosuojan asioissa ota yhteyttä TURVAPOSTILLA!

NIKULA LEGAL

© 2019 Nikula Legal Oy